Az U17-es foci válogatottunk a héten nagy bravúrt hajtott végre és kijutott az októberben Brazíliában megrendezésre kerülő világbajnokságra.

Rögtön itt az elején el kell szomorítsalak, ha Te azért tévedtél az oldalra mert focielemzést szeretnél olvasni. Bevallom sem én és sem a párom nem vagyunk nagy focirajongók, de mégis ennek a hírnek a kapcsán több szurkolói megrendelést is kaptam.

Ezért most megmutatom, hogyan készíts focilabdát süthető gyurmából!

 

Én a Fimo soft süthető gyurmát használom. Természetesen több cég is készít ilyen gyurmákat, én is sokfélét kipróbáltam. Nekem ez vált be a legjobban, de Te nyugodtan dolgozhatsz akár másfajtával is.

Először készítek egy nagyobb gombócot, ez lesz a labda belseje (ez kisebb legyen mint amekkora labdát szeretnél mert erre fogunk építkezni).

Mielőtt tovább haladnék a labda alapját 10 percre beteszem a sütőbe és elősütöm. Ezáltal nem fogom elnyomkodni, mikor a foltokat pakolom rá.

Amíg sül az alap, addig ki gombocskázom a “foltokat” . A fehérből 20 darabbal készülök a feketéből 12-vel (1 labdára)

Miután kisült az alap és elkészítettem a foltokat, egyszerűen elkezdem felpakolni őket. Alulra felrakok 1 fekete foltot, majd a következő sorba 5 fehéret. Ezután megint a feketén (5db) a sor amiket a fehér gombócok találkozásához illesztek majd a lyukakat feltöltöm fehérrel (5db). Most fordul a sorrend a fehér gömböket (5db) a feketére illesztem és a helyet feltöltöm feketével (5db). Már majdnem kész is. Még egy sor fehér (5db) és a záró fekete.

Így már színre egész jók vagyunk, de még furi formája van a labdánknak. Ezért kicsi nyomkodással, tapogatással szét nyomom a gömböket és kialakul a jellegzetes ötszög forma.

Ezután már csak meg kell sütnöd és elkészítetted süthető gyurmából a focilabdádat!